M. R. Štefánika 69
934 01 Levice

obchod@prapex.sk
Neváhajte nám napísať

+421 902 223 999
Máte otázky?

Ak premýšľate nad tým ako ušetriť na kúrení, určite by mala byť jednou z alternatív práve inštalácia  tepelného čerpadla. Tepelné čerpadlá sa v súčasnosti stávajú najpopulárnejšou voľbou pre vykurovanie domácností. A to pre svoju ekologickosť, energetickú účinnosť a potenciál na úsporu nákladov. Avšak, ako pri každej technológii, aj tu existujú určité nevýhody, ktoré je potrebné zvážiť. V tomto článku Vám priblížime výhody a nevýhody vykurovania tepelným čerpadlom, aby ste sa mohli správne rozhodnúť.

Výhody

1. Ekologickosť

Tepelné čerpadlá využívajú obnoviteľné zdroje energie, ako je vzduch, voda alebo zem, čím výrazne znižujú emisie CO2 v porovnaní s tradičnými vykurovacími systémami.

2. Energetická účinnosť 

Tepelné čerpadlá môžu dosiahnuť vysokú účinnosť, často až 300-400%, čo znamená, že dokážu vyprodukovať niekoľkonásobne viac tepla, ako je spotrebovaná elektrická energia.

3. Úspora nákladov

Hoci sú počiatočné investičné náklady vyššie, tepelné čerpadlá môžu v dlhodobom horizonte priniesť značné úspory na prevádzkových nákladoch vďaka nižšej spotrebe energie. V porovnaní s kotlom či elektrinou môže byť kúrenie tepelným čerpadlom až o 75% cenovo výhodnejšie.

4. Všestrannosť 

Tepelné čerpadlá môžu byť použité na vykurovanie, chladenie a aj na prípravu teplej vody, čo zvyšuje ich univerzálnosť a prispôsobivosť rôznym potrebám domácností.

5. Dlhá životnosť 

Moderné tepelné čerpadlá sú navrhnuté tak, aby mali dlhú životnosť a vyžadujú minimálnu údržbu, čo znamená nižšie servisné náklady počas ich životnosti.

6. Užívateľská jednoduchosť

Tepelné čerpadlo sa môže pochváliť svojou jednoduchosťou na obsluhu – stačí nastaviť teplotu, akú doma chcete mať a to pokojne aj z opačného konca zemegule :-). Žiadny boľavý chrbát, mozole na dlaniach, prach všade po dome a zima po príchode domov.

tepelné čerpadlo v zime

Nevýhody

1. Počiatočné náklady 

Investícia do tepelného čerpadla je výrazne vyššia v porovnaní s tradičnými systémami vykurovania, čo môže byť pre niektoré domácnosti finančne náročné.

2. Závislosť na elektrine 

Tepelné čerpadlá potrebujú na svoj chod elektrickú energiu, čo môže byť problémom v prípade výpadkov elektriny.

3. Hlučnosť 

Vonkajšie jednotky niektorých značiek tepelných čerpadiel môžu byť hlučnejšie, čo môže byť rušivé pre niektoré domácnosti a ich susedov.

tepelné čerpadlo a  kúrenie

Cena kúrenia tepelným čerpadlom 

Cena kúrenia tepelným čerpadlom závisí od viacerých faktorov:

1. Počiatočné náklady 

Cena tepelného čerpadla vrátane inštalácie sa môže pohybovať od 5 000 do 15 000 eur, v závislosti od typu a výkonu zariadenia.

2. Prevádzkové náklady 

Prevádzkové náklady sú nižšie v porovnaní s tradičnými vykurovacími systémami. Priemerné ročné náklady na vykurovanie tepelným čerpadlom môžu byť o 30-50% nižšie.

3. Náklady na údržbu 

Tepelné čerpadlá vyžadujú pravidelnú údržbu, ale náklady na servis sú zvyčajne nižšie ako pri kotloch na fosílne palivá.

4. Dotácie a podpora 

Dotácie na tepelné čerpadlo môžu výrazne znížiť vašu počiatočnú investíciu. V tomto smere zohrávajú významnú úlohu dotácie a podpora od štátu a Európskej únie. Viac o tom, ako získať dotáciu nájdete tu – Ako získať dotáciu na tepelné čerpadlo

Aké tepelné čerpadlo sa hodí do môjho domu?

Výber tepelného čerpadla pre váš dom je dôležitým rozhodnutím, ktoré ovplyvní vašu energetickú efektívnosť, náklady na vykurovanie a chladenie, ako aj komfort vášho bývania. Existuje niekoľko typov tepelných čerpadiel, z ktorých každý má svoje výhody a nevýhody. Správny výber závisí na rôznych faktoroch, vrátane veľkosti a izolácie domu, klimatických podmienok, dostupnosti zdrojov energie a vášho rozpočtu.

Faktory ovplyvňujúce výber:

1. Klimatické podmienky

V oblastiach s miernymi zimami je tepelné čerpadlo typu vzduch-voda alebo vzduch-vzduch často dostačujúce. V chladnejších regiónoch môže byť efektívnejšie tepelné čerpadlo typu zem-voda alebo voda-voda.

2. Veľkosť, vek a tepelné straty domu

Dobre izolované domy vyžadujú menej výkonu na vykurovanie, čo môže znížiť veľkosť potrebného tepelného čerpadla. Podrobnejšie sme sa tejto problematike venovali v článku – Oplatí sa tepelné čerpadlo do starého domu. Veľkosť domu určuje kapacitu potrebného čerpadla.

3. Dostupnosť zdrojov

Ak máte dostatočný pozemok, zem-voda tepelné čerpadlo môže byť dobrou voľbou. Ak máte prístup k podzemnej alebo povrchovej vode, zvážte voda-voda tepelné čerpadlo.

4. Rozpočet

Tepelné čerpadlá typu vzduch-voda a vzduch-vzduch  sú zvyčajne lacnejšie na inštaláciu, zatiaľ čo zem-voda a voda-voda systémy majú vyššie počiatočné náklady, ale môžu ponúknuť vyššiu účinnosť a nižšie prevádzkové náklady.

Záver

Výber správneho tepelného čerpadla pre váš dom je komplexné rozhodnutie, ktoré by malo zohľadňovať všetky uvedené faktory. My vám radi poradíme pri výbere toho ideálneho riešenia na mieru vašim potrebám. Neváhajte nás kontaktovať. Určite však investícia do kvalitného tepelného čerpadla môže výrazne zvýšiť komfort vášho bývania a znížiť náklady na energiu v dlhodobom horizonte.