M. R. Štefánika 69
934 01 Levice

obchod@prapex.sk
Neváhajte nám napísať

+421 902 223 999
Máte otázky?

Kúrenie s klimatizáciou v domácnosti v poslednom čase získava na popularite vďaka svojej flexibilite a efektívnosti. Klimatizácia poskytuje komfortné teplo v zime a chladenie v lete, čo robí z nej multifunkčné riešenie pre moderné domácnosti.

Ako funguje klimatizácia na kúrenie?

Kúrenie klimatizáciou funguje na princípe tepelného čerpadla vzduch-vzduch. Tento systém využíva vonkajší vzduch, ktorý sa zahrieva a následne cirkuluje do interiéru. Moderné klimatizácie dokážu efektívne fungovať aj pri nízkych vonkajších teplotách, často až do -25 °C, vďaka pokročilým technológiám a kvalitným komponentom.

Efektivita a náklady

Kúrenie klimatizáciou je vysoko energeticky účinné, čo sa odráža v nižších prevádzkových nákladoch v porovnaní s tradičnými spôsobmi kúrenia. Koeficient účinnosti (COP) týchto systémov môže dosiahnuť až hodnotu 4, čo znamená, že za každú kilowatthodinu (kWh) spotrebovanej energie môže klimatizácia vyprodukovať až 4 kWh tepla. Spotreba klimatizácie pri kúrení závisí od modelu, energetickej triedy a podmienok prostredia.

Kúrenie klimatizáciou

Typy klimatizácií na kúrenie

Existuje viacero typov klimatizácií vhodných na kúrenie, od štandardných nástenných jednotiek až po špecializované modely navrhnuté pre chladnejšie podnebie. Nordické klimatizácie sú optimalizované na efektívne vykurovanie aj pri veľmi nízkych teplotách, čo ich robí ideálnymi pre severné regióny.

My osobne odporúčame na vykurovanie tieto modely:

GREE U-Crown

LG Deluxe

Midea Xtreme Save

Výhody a nevýhody vykurovania klimatizáciou

Výhody:

  • Ekonomická výhodnosť: Nižšie náklady na energie vďaka vysokej účinnosti.
  • Rýchle vykurovanie: Klimatizácia dokáže rýchlo a rovnomerne vykúriť miestnosť.
  • Viacúčelovosť: Možnosť využitia aj na chladenie počas leta.

Nevýhody:

  • Vyššie počiatočné náklady: Investícia do kvalitnej klimatizácie môže byť vyššia.
  • Pravidelná údržba: Klimatizácie vyžadujú pravidelnú údržbu a servis pre zabezpečenie optimálneho výkonu.
Klimatizácia na kúrenie

Kedy nie je vhodné kúrenie klimatizáciou

Kúrenie klimatizáciou nemusí byť vždy ideálnou voľbou v každej situácii. Tu sú niektoré prípady, kedy by ste sa mali pozrieť po iných možnostiach:

  1. Extrémne nízke teploty: Hoci moderné klimatizácie sú navrhnuté na efektívne vykurovanie aj pri nízkych teplotách, v extrémne chladných oblastiach, kde teploty klesajú pod -25 °C, môže byť ich účinnosť obmedzená. V takýchto prípadoch pravdepodobne bude lepšou možnosťou podlahové kúrenie.
  2. Špecifické technické obmedzenia: Niektoré staršie alebo veľmi špecifické budovy môžu mať technické obmedzenia, ktoré bránia inštalácii klimatizácie na kúrenie.

Ak sa nachádzate v jednej z týchto situácií, kúrenie klimatizáciou nemusí byť ideálnym riešením. Nie ste si istý, či klimatizácia bude vhodná na vykurovanie vašich priestorov? Obráťte sa na nás, radi Vám poradíme.

Výber správnej klimatizácie

Kúrenie klimatizáciou môže byť cenovo efektívne a praktické riešenie pre vašu domácnosť, navyše si užijete aj komfort vychladeného domova počas leta. Je však dôležité venovať pozornosť správnemu výberu klimatizácie, aby ste zabezpečili maximálnu efektivitu a pohodlie. Naša firma vám pomôže s výberom najvhodnejšieho zariadenia a zabezpečíme aj profesionálnu montáž a servis. Pôsobíme v okolí miest Levice, Nitra, Zvolen a ich okolie. Neváhajte nás kontaktovať a zveriť nám starosť o vašu klimatizáciu, aby ste si mohli užívať vykurovanie aj chladenie bez starostí.