M. R. Štefánika 69
934 01 Levice

obchod@prapex.sk
Neváhajte nám napísať

+421 902 223 999
Máte otázky?

Klimatizácia je nenahraditeľný pomocník v horúcich dňoch, no čo robiť, keď z nej začne kvapkať alebo dokonca tiecť voda? Tento problém nie je nezvyčajný a môže sa vyskytnúť v rôznych situáciách. Poďme sa pozrieť na najčastejšie príčiny a ako ich vyriešiť.

Ako funguje klimatizácia a prečo z nej tečie voda?

Základný princíp fungovania klimatizácie zahŕňa ochladzovanie vzduchu a odvod vlhkosti. Počas tohto procesu sa na výparníku tvorí kondenzát – voda, ktorá by mala odtiecť cez kondenzačnú rúru. Ak však táto rúra nefunguje správne, voda nemá kam ísť, a tak si nájde cestu von – napríklad cez vnútornú jednotku klimatizácie do vašej obývačky.

Ak chcete lepšie pochopiť, ako klimatizácia funguje, pozrite sa na náš článok Ako funguje klimatizácia.

Odtoková rúra ako tajný vinník

Odtoková rúra je kľúčový prvok pre správny odvod kondenzátu z klimatizácie. Keď je upchatá alebo poškodená, voda sa začne hromadiť a výsledkom je kvapkanie či dokonca tečenie. Preto by mala byť odtoková rúra pravidelne kontrolovaná a čistená.

A čo ak máte klimatizáciu na balkóne? Nesprávne umiestnenie alebo nepriaznivé podmienky môžu spôsobiť ďalšie problémy s odvodom vody. Viac o správnej inštalácii klimatizácie na balkóne nájdete v článku Klimatizácia na balkóne.

klimatizácia voda

Kedy je kvapkanie normálne a kedy vážny problém?

Kvapkanie z klimatizácie nemusí vždy signalizovať problém. V horúcich a vlhkých dňoch je bežné, že sa vytvorí viac kondenzátu. Ak však voda tečie pravidelne alebo v nadmernom množstve, môže to naznačovať vážnejší technický problém. V takom prípade odporúčame konzultovať to s odborníkom.

Ako predísť kvapkaniu z klimatizácie?

Základom je pravidelná údržba klimatizácie – čistenie filtrov, kontrola odtokovej rúry a starostlivosť o vonkajšiu jednotku. Tieto jednoduché kroky pomôžu predísť kvapkaniu a zvýšia životnosť vašej klimatizácie.

Záver

Kvapkanie z klimatizácie môže byť nepríjemné, ale väčšinou sa dá jednoducho vyriešiť. Či už ide o upchatú odtokovú rúru alebo nesprávnu inštaláciu, pravidelná údržba vám pomôže predchádzať väčším problémom. Ak si však neviete rady, neváhajte kontaktovať odborníka.Nech už hľadáte odborníkov, ktorí sa Vám postarajú o údržbu alebo sa problém u Vás už vyskytol, neváhajte nás kontaktovať. Zabezpečíme Vám prvotriedny servis v okolí Levíc, Nitry a Zvolena.