M. R. Štefánika 69
934 01 Levice

obchod@prapex.sk
Neváhajte nám napísať

+421 902 223 999
Máte otázky?

Investícia do tepelného čerpadla sa pre mnohých stáva atraktívnym riešením na zníženie nákladov na vykurovanie. No stále ostáva otázka – Oplatí sa tepelné čerpadlo aj vo vašej domácnosti? V tomto článku sa pozrieme na hlavné faktory, ktoré môžu ovplyvniť návratnosť investície a spotrebu.

Ako funguje tepelné čerpadlo?

Tepelné čerpadlo získava energiu z okolia (vzduch, zem alebo voda) a premieňa ju na teplo pre domácnosť. Pre podrobnejší opis tohto procesu, prečítajte si náš článok: Ako funguje tepelné čerpadlo.

Návratnosť investície

Pri rozhodovaní, či sa tepelné čerpadlo oplatí, je dôležitým faktorom návratnosť investície. V porovnaní s plynovým kotlom môže byť počiatočná investícia vyššia, avšak dlhodobé úspory na prevádzkových nákladoch sú značné. Odhad návratnosti sa pohybuje medzi 4 až 10 rokmi, v závislosti od typu tepelného čerpadla a zvoleného spôsobu vykurovania.

Vďaka dotáciám, ktoré môžu dosiahnuť až 4 370 EUR, sa môžu počiatočné náklady výrazne znížiť, čo ovplyvňuje aj celkovú návratnosť investície. Pre viac detailov si prečítajte náš článok Ako získať dotáciu na tepelné čerpadlo a aké sú možnosti.

návratnosť tepelného čerpadla

Spotreba energie a mesačné náklady

Tepelné čerpadlá sú známe svojou energetickou efektívnosťou. Pri správne navrhnutom systéme dokáže znížiť mesačné náklady až o dve tretiny v porovnaní s elektrickým vykurovaním. Navyše, ak kombinujete tepelné čerpadlo s podlahovým vykurovaním, zvyšujete jeho účinnosť.

Typ vzduch-voda je cenovo dostupnejší, no môže mať vyššiu spotrebu v zimných mesiacoch. Typ zem-voda je naopak stabilnejší počas celého roka, no náklady na inštaláciu sú vyššie .

Životnosť tepelného čerpadla

Priemerne sa životnosť tepelného čerpadla pohybuje medzi 15 až 25 rokmi, čo znamená, že pri správnej údržbe bude zariadenie slúžiť dlhodobo. Faktory, ako je kvalita inštalácie a pravidelný servis, zohrávajú kľúčovú rolu pri predlžovaní životnosti čerpadla.

Komu sa tepelné čerpadlo oplatí?

Tepelné čerpadlo je ideálne pre majiteľov novostavieb alebo renovovaných domov, kde sú znížené tepelné straty. Rovnako sa hodí pre domácnosti, ktoré chcú využívať ekologickejšie a efektívnejšie spôsoby vykurovania. Staršie domy môžu vyžadovať dodatočné úpravy, aby boli optimálne pre tepelné čerpadlá . (Je tepelné čerpadlo vhodné do starého domu?)

odborníci na tepelné čerpadlá

Tepelné čerpadlo – výhodná investícia

Tepelné čerpadlo môže byť výhodnou investíciou pre tých, ktorí hľadajú dlhodobé úspory na energiách a ekologické riešenie vykurovania. Kľúčom je však správny výber typu čerpadla, kvalita inštalácie a využitie dostupných dotácií.

Ste rozhodnutí, že idete do toho? Naši špecialisti z Prapexu vám radi pomôžu s inštaláciou tepelného čerpadla. Pôsobíme v okolí Nitry, Levíc a Zvolena, a zaručujeme vysokú kvalitu našich služieb. Volajte na +421 902 223 999.Ak ešte stále váhate alebo máte otázky, radi vám poradíme. Prípadne, ak Vás zaujíma viac téma tepelných čerpadiel, prečítajte si článok o výhodách a nevýhodách vykurovania tepelným čerpadlom.