M. R. Štefánika 69
934 01 Levice

obchod@prapex.sk
Neváhajte nám napísať

+421 902 223 999
Máte otázky?

Klimatizácia v kancelárii je viac než len luxus – je to investícia do komfortu a produktivity vašich zamestnancov. V horúcich letných mesiacoch môže optimálna teplota prispieť k lepšej koncentrácii a znížiť únavu, čo vedie k vyššej efektivite práce. Správne zvolená klimatizácia pomáha vytvoriť príjemné pracovné prostredie, ktoré motivuje a podporuje tímový výkon. Tejto téme sme sa venovali už v článku, kde sme vyberali klimatizáciu do domácností – Ako vybrať klimatizáciu. Tentokrát vás prevedieme kľúčovými faktormi, ktoré je potrebné zvážiť pri výbere klimatizácie do vašej kancelárie.

Typy klimatizácií vhodné do kancelárií

  1. Nástenné klimatizácie – najbežnejší typ, ľahko inštalovateľný, efektívny pre malé a stredne veľké kancelárie.
  2. Stropné (kazetové) klimatizácie – ideálne pre väčšie priestory, kde nie je dostatok miesta na stenách.
  3. Multisplit klimatizácie – umožňujú klimatizovať viacero miestností naraz, každá vnútorná jednotka môže byť ovládaná samostatne.

Faktory, ktoré treba zvážiť pri výbere klimatizácie

  • Veľkosť a dispozícia kancelárie: Pre efektívne chladenie je potrebné zohľadniť rozlohu a členenie miestnosti.
  • Energetická účinnosť a spotreba energie: Vyberajte modely s vysokou energetickou triedou (napr. A++), ktoré šetria energiu a znižujú náklady.
  • Hlučnosť: Tichá prevádzka je kľúčová pre udržanie príjemného pracovného prostredia.
  • Funkcie a ovládanie: Moderné klimatizácie ponúkajú rôzne pokročilé funkcie, ako je Wi-Fi ovládanie, diaľkové ovládanie a automatické čistenie, ktoré zvyšujú komfort používania.

Ako určiť potrebný výkon klimatizácie 

Výkon klimatizácie sa určuje na základe veľkosti miestnosti a ďalších faktorov:

  • Výpočet výkonu: Pre bežné miestnosti sa počíta približne 1 kW na každých 10 m².
  • Vplyv počtu ľudí a zariadení: Viac osôb a elektronických zariadení v miestnosti znamená vyššiu tepelnú záťaž, čo zvyšuje potrebu výkonnejšej klimatizácie.

Výhody a nevýhody jednotlivých typov klimatizácií

Nástenné klimatizácie 

  • Výhody – jednoduchá inštalácia, dostupná cena. 
  • Nevýhody – pre niekoho môžu byť menej estetické v kancelárii

Stropné (kazetové) klimatizácie

  • Výhody – efektívne chladenie veľkých priestorov. 
  • Nevýhody – vyššie náklady na inštaláciu a prevádzku.
kazetová (stropná) klimatizácia

Multisplit klimatizácie 

  • Výhody – flexibilita, možnosť ovládať každú jednotku samostatne. 
  • Nevýhody – vyššia počiatočná investícia.

Tipy na konkrétne modely klimatizácií

Pre malé kancelárie

Odporúčame modely s nižším výkonom, napríklad nástenné klimatizácie s výkonom zhruba 2,5 kW, napr. GREE Clivia 2,7 KW alebo Mitsubishi MSZ-AY 2,5 kW.

Pre stredné a veľké kancelárie

Vyberajte výkonné stropné alebo multisplit klimatizácie, ktoré pokryjú väčšiu plochu. Odporúčame GREE U-Match alebo Mitsubishi MR.Slim.

Multisplit riešenia pre viac miestností

Ideálne pre kancelárske budovy s viacerými miestnosťami, kde je potrebné individuálne nastavenie teploty.

Tieto odporúčania sú založené na našich skúsenostiach s rôznymi modelmi. Každý priestor má však svoje špecifiká, preto je dôležité vykonať individuálnu analýzu pre návrh najlepšieho riešenia. Kontaktujte nás a radi vám navrhneme klimatizáciu, ktorá najlepšie vyhovuje vašim konkrétnym potrebám a podmienkam.

Klimatizácia-kancelária

Inštalácia a údržba klimatizácie

Pri výbere klimatizácie do kancelárie je kľúčové nielen správne zvoliť zariadenie, ale aj zabezpečiť jeho kvalitnú montáž a pravidelnú údržbu. Aj ten najlepší model klimatizácie môže stratiť svoju účinnosť, ak nebude správne nainštalovaný. 

Odborná montáž zabezpečuje, že všetky komponenty fungujú ako majú, a zároveň minimalizuje riziko budúcich problémov. Po inštalácii je nevyhnutné pravidelne vykonávať údržbu, ako je kontrola a čistenie filtrov, aby sa zabezpečila dlhá životnosť zariadenia a optimálna prevádzková účinnosť. 

Dôkladná údržba tiež pomáha predchádzať problémom, ktoré by mohli ovplyvniť komfort a efektivitu vašich zamestnancov. Preto je dôležité vybrať si spoľahlivú firmu, ktorá poskytuje komplexné služby vrátane profesionálnej montáže a pravidelného servisu.

Zhrnutie

Správny výber klimatizácie do kancelárie zahŕňa zváženie typu zariadenia, jeho výkonu a funkcií, ako aj pravidelnú údržbu a odborný servis. Investícia do kvalitnej klimatizácie prinesie dlhodobé výhody v podobe pohodlného a produktívneho pracovného prostredia.Okrem výberu správneho zariadenia je rovnako dôležité vybrať aj spoľahlivú firmu na inštaláciu a údržbu klimatizácie. V Prapexe vám ponúkame komplexné služby – od poradenstva pri výbere až po odbornú montáž a pravidelnú údržbu. Pôsobíme v oblasti Nitry, Levíc a Zvolena. Kontaktujte nás ešte dnes a my vám pomôžeme vytvoriť ideálne pracovné prostredie.