M. R. Štefánika 69
934 01 Levice

obchod@prapex.sk
Neváhajte nám napísať

+421 902 223 999
Máte otázky?

Moderné riešenia vykurovania sa neustále vyvíjajú, a jednou z najefektívnejších kombinácií na trhu je spojenie tepelného čerpadla s podlahovým kúrením. Táto kombinácia ponúka množstvo výhod, ktoré prispievajú k vyššiemu komfortu a nižším nákladom na prevádzku.

Výhody kombinácie tepelného čerpadla a podlahového kúrenia

Kombinácia tepelného čerpadla a podlahového kúrenia je skvelým riešením pre tých, ktorí hľadajú energeticky efektívny a pohodlný systém vykurovania. Tepelné čerpadlo využíva obnoviteľné zdroje energie, ako sú vzduch, voda alebo zem, na získanie tepla a jeho následnú distribúciu do vášho domova. Podlahové kúrenie na druhej strane zabezpečuje rovnomerné a príjemné rozdelenie tepla do všetkých miestností.

Energetická efektívnosť

Tepelné čerpadlo pracuje s nízkou spotrebou energie a dokáže efektívne generovať teplo aj pri nižších vonkajších teplotách. V kombinácii s podlahovým kúrením, ktoré funguje pri nižších teplotách vody, poskytuje tento systém vynikajúcu energetickú efektívnosť a pomáha znižovať mesačné náklady na vykurovanie.

Komfort a rovnomerné rozdelenie tepla

Podlahové kúrenie zabezpečuje rovnomerné rozdelenie tepla po celej ploche miestnosti, čo vedie k vyššiemu komfortu v porovnaní s tradičnými radiátormi. Tepelné čerpadlo zabezpečuje, že podlahové kúrenie funguje na optimálnej úrovni, čím vytvára ideálne prostredie vo vašom dome.

Nízke náklady na prevádzku

Vďaka vysokej účinnosti tepelného čerpadla a nízkej teplote vody v systéme podlahového kúrenia sa celkové náklady na prevádzku výrazne znižujú. Toto je obzvlášť výhodné pre domácnosti, ktoré chcú minimalizovať svoje náklady na energiu.

tepelné čerpadlo

Tepelné čerpadlo a podlahové kúrenie: Ako to funguje?

Tepelné čerpadlo sa integruje do systému podlahového kúrenia ako hlavný zdroj tepla. Tepelné čerpadlo odoberá teplo z vonkajšieho prostredia (vzduchu, vody alebo zeme) a prevádza ho do vykurovacieho systému. Tento tepelný prenos potom zabezpečuje, že voda v podlahovom systéme je dostatočne teplá na to, aby vytvorila príjemnú teplotu v miestnostiach. Viac sa dočítate v našom článku – Ako funguje tepelné čerpadlo.

Dôležité je správne dimenzovanie a nastavenie systému, aby sa zabezpečila optimálna účinnosť a efektívne využitie energie. Pri správnej inštalácii môže tento systém výrazne znížiť náklady na vykurovanie a taktiež prispieť k ekologickému životnému štýlu.

Náklady a úspory

Cena tepelného čerpadla

Cena tepelného čerpadla sa môže líšiť v závislosti od typu (vzduch-voda, voda-voda, zem-voda) a výkonu. Zvyčajne sa pohybuje od niekoľko tisíc až po desiatky tisíc eur, v závislosti od kapacity a technologických vlastností. Tu si môžete pozrieť našu ponuku tepelných čerpadiel.

Náklady na inštaláciu tepelného čerpadla

Inštalácia tepelného čerpadla a podlahového kúrenia môže byť nákladná, avšak dlhodobé úspory na prevádzke často tieto počiatočné náklady kompenzujú. Náklady na inštaláciu zahŕňajú prácu, materiál a ďalšie potrebné komponenty. Cena montáže u nás začína už na 600 € s DPH. 

Cena podlahového kúrenia a jej montáže

Cena podlahového kúrenia sa môže líšiť v závislosti od typu systému (elektrické vs. vodné) a veľkosti plochy, ktorá sa bude vykurovať. Priemerné ceny podlahového kúrenia sú nasledujúce:

  • Elektrické podlahové kúrenie: Cena sa pohybuje na úrovni cca 40 € za m2 vrátane inštalácie.
  • Vodné podlahové kúrenie: Cena sa pohybuje od 40 do 70 € za m2 vrátane inštalácie. Tento systém býva zvyčajne lacnejší na prevádzku v porovnaní s elektrickým podlahovým kúrením, ale má vyššie počiatočné náklady.

Montáž podlahového kúrenia môže zahŕňať rôzne náklady v závislosti od komplexnosti inštalácie a potrebných úprav v domácnosti. Typické náklady zahŕňajú materiál, pracovnú silu a prípadné stavebné úpravy. Ceny potom závisia predovšetkým od obytnej plochy, v ktorej sa inštaluje kúrenie.

podlahové kúrenie

Úspory na prevádzke

Kombinácia tepelného čerpadla s podlahovým kúrením vedie k nižším nákladom na energiu vďaka vysokej účinnosti oboch systémov. Mnoho domácností zaznamenáva významné úspory na účtoch za energiu, čo robí tento systém finančne výhodným v dlhodobom horizonte.

Navyše, podlahové kúrenie umožňuje udržiavať príjemnú teplotu pri nižších nastaveniach termostatu, čo tiež prispieva k ďalším úsporám.

Na základe našich skúseností sa pri kombinácii tepelného čerpadla a podlahového kúrenia môžu mesačné náklady na kúrenie v menšom modernom rodinnom dome pohybovať medzi 20 a 30 € za mesiac.

Záver

Kombinácia tepelného čerpadla a podlahového kúrenia predstavuje moderné a efektívne riešenie pre vykurovanie vášho domova. Poskytuje vysokú energetickú účinnosť, komfortné a rovnomerné rozdelenie tepla a môže výrazne znížiť náklady na prevádzku. Ak hľadáte udržateľné a ekonomické riešenie vykurovania, táto kombinácia môže byť ideálnou voľbou pre váš domov.Ak máte záujem o podrobnosti o inštalácii alebo chcete získať cenovú ponuku, neváhajte sa obrátiť na nás. Pôsobíme v okolí Nitry, Levíc a Zvolena, a radi vám poskytneme potrebné informácie a poradenstvo. Okrem inštalácie vám pomôžeme aj so správnym výberom systému a postaráme sa o všetko potrebné. Ozvite sa nám a nechajte všetko na profíkov.